Miért van szükségünk vitaminokra?

 

Az első legfontosabb táplálékkiegészítő minden szakember egybehangzó véleménye szerint egy magas vitamin és ásványianyag tartalmú multivitamin. De vajon miért? Hogyan segíthetnének a vitaminok abban, hogy elérjük céljainkat?

 

 

Ismerkedjünk meg velük!

 

 

A vitaminok szerves vegyületek, melyek kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek számunkra. Előállításukra szervezetünk nem mindig képes (kivétel a D-vitamin,és a K-vitamin), ezért  csak megfelelő táplálkozással tudjuk a szükségletünket fedezni. Elengedhetetlenek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokhoz és közreműködnek azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásában, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben, valamint belőle energia keletkezik. Két nagy csoportjuk van: vízben és zsírban oldódó vitaminok. Utóbbi megmagyarázza, miért van igenis szükségünk a zsírra még diétában is 🙂 Természetesen csak bizonyos mennyiségig, és bizonyos fajtájára 🙂

 

Ha azonban ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja beépíteni őket. Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Testünk kb 4%-a belőlük áll, legfőképp a csontok alkotóeleme. A testben jelenlévő ásványi anyagokat, mennyiségük alapján makro- és mikroelemeknek nevezzük. A test tömegének mintegy 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagokat makroelemeknek, az ennél kisebb mennyiségben előforduló anyagokat mikroelemeknek, vagy nyomelemeknek nevezzük. A vitaminok, ásványianyagokkal és fehérjékkel összekapcsolódva enzimeket alkotnak, melyek a szervezetben zajló kémiai folyamatok gyorsításában részt vevő molekulák, a koenzimek segítői.

 

 

vitamin1_2

 

A vitaminok,  ásványi anyagok, illetve a nyomelemek számos összetett kémiai reakcióban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását. Abban az esetben ha akár csak egy fontos vitamin, ásványianyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből, esetleg a szükségesnél kevesebb van belőle, akkor károsodnak a szervezet egészséges élettani folyamatai. Először különböző panaszok jelentkeznek, majd később akár hiánybetegségek is kialakulhatnak.

 

A sport, a negatív külső hatások (pl.stressz), a fogyókúrák, betegségek, a hidegebbre forduló időjárás nagymértékben megemelheti vitaminszükségletünktet. Az első és legfontosabb feladatunk, hogy a pótlásra, a problémára megtaláljuk a számunkra legideálisabb megoldást.

 

 

Kell ennél jobb vitaminbomba?

Shot glass of wheat grass with fresh cut wheat grass and wheat g

 

Amíg tehát nem elégítjük ki szervezetünk vitamin és ásványianyag igényét, a lebontó és építő anyagcsere-folyamatok elégtelenek lesznek, nem tudjuk elérni a célunkat. Ez a legapróbb, legalapabb, és mégis legfontosabb, az ember hajlamos elsiklani felette a mai bőséges táplálékkiegészítő kínálat dzsungelében, mégis mindennek ez az alapja, az építő köve. Ha hibázik, minden borulhat, és fejvakarva próbálunk választ találni arra, mégis mi lehet a probléma.

 

 

További információk a búzafűléről

Búzafűlé rendelés

Összes cikk

Posted in Vitaminok.