Mozogjon (is) az egészségéért!

 

Nagyon gyakori tévhit, hogy a sport a szépségről szól. “Nekem nincs szükségem fogyásra, ezért nem is kell edzenem” – hallhatjuk jobbról és balról…

  • Igen, vannak olyanok, akik azért edzenek, hogy jól nézzenek ki, de a többség valamilyen nagyobb felismerés után lát neki először a mozgásnak, amikor már a problémákat akarja orvosolni.
  • Igen, az elhízás ártalmas (rossz ízületek, szív- és érrendszeri megbetegedések, elzsírosodott szervek, koleszterin, cukorbetegség, magas vérnyomás, hogy csak néhányat soroljak közülük), de a mozgásszegény életmód nemcsak azoknak nem tesz jót, akik szemmel láthatólag súlyfelesleggel küszködnek.
  • Egyre több órát töltünk mozgás nélkül, otthon, begubózódva kis lakunkba, számítógép előtt vagy a televízió előtt ülve. Akik a munkájukból kifolyólag nincsenek állandó mozgásban, azok már egészen fiatalon tapasztalhatják az így kialakuló rossz testtartás következményeit nyakukon, gerincükön, derekukon, csípőjükön, térdükön, bokájukon… a mozgáshiány okozta fájdalmakat ízületeikben… a gyengeséget nem létező izmaikban… hogy milyen nehéz felmenni a negyedik emeleti lakásba.

 

Ne csak arra figyeljünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk és fogyasztunk-e valamilyen vitaminokban gazdag táplálékkiegészítőt is, mint amilyen a búzafűlé. Fordítsunk emellett heti 3×30 percet arra, hogy kellemesen átmozgatjuk testünket. Ne arra gondoljunk, hogy a siker érdekében kötelező elmennünk edzőterembe vagy pedig valamilyen aerobik órára, ahol addig hajtanak, amíg elfogy az összes levegőnk és kedvünk. Sokakat visszatart ez a mozgástól…. Ha valaki azonban ezt szereti, járjon ilyen órákra! A legfontosabb ugyanis az, hogy jól érezzük magunkat, függetlenül attól, hogy egészen pontosan mit is mozgunk! Mehetünk úszni vagy csak sétálni, esetleg betehetünk otthon egy jóga DVD-t, vagy Béres Alexandrát (aki egyébként remekül, profin mozgatja át azokat is, akik már régebb óta nem edzettek), esetleg járjunk el hastáncolni! Sokféle mozgásforma van, amit otthon is gyakorolhatunk.

 

Gondoskodjunk testünkről ily módon is, mert csak egy ápolt test lehet egészséges. A nagyobb problémákat könnyebb meglátni, pedig a megoldás a több apró részletben rejlik.

 

Posted in Uncategorized and tagged , , , .